Du kan smitte dit barn med gode tandbørstevaner

Som mor eller far skal du hjælpe dit barn med tandbørsten helt op til 10-års-alderen. Men derefter skal dit barn gradvist lære at klare mundhygiejnen selv, og her støtter du bedst ved at være et godt eksempel. Forældres gode vaner smitter nemlig ofte af på deres børn, siger Jeanette Magne Jensen, der er lektor i sundhedspædagogik på DPU Aarhus Universitet.

”Forskningen viser, at hvis børn og unge skal tage vare på deres egen tandsundhed, så skal gode mundhygiejnevaner også være en naturlig aktivitet hos deres forældre. Hvis børn og unge vokser op i et miljø, hvor fx tandbørstning er en selvfølgelig aktivitet, så vil børnene og de unge erfare, at det at børste tænder er en ”rigtig” adfærd, der er værd at efterleve.”
”Hvis jeg skal sige det lidt forenklet, så udfører dit barn med større sandsynlighed det, du gør, end det, du siger, barnet skal gøre.
Din egen adfærd som mor eller far har større betydning for dit barns eller din teenagers adfærd end dine formaninger.” Jeanette Magne Jensen råder forældre til at skrue ned for bekymringen, hvis teenageren derhjemme i en periode er lidt for glad for junkfood og sukkerholdige fødevarer.

”Forskningen viser, at unge mennesker i teenageårene slipper den korrekte adfærd og fx spiser mere usundt, end vi forældre holder af, for så at vende tilbage til den adfærd omkring spisevaner, der var naturlig i opvæksten,når de selv danner familie. Når de bliver forældre,trækker de på den viden og de normer, der var gældende, da de selv voksede op. Så forældre har en meget vigtig rolle at spille, mens børnene er mindreårige.” Forældrenes påvirkning står dog ikke alene.
Ifølge Sanne Molsen fra Aarhus Universitet afhænger adfærd også af, hvilke sociale sammenhænge man i øvrigt indgår i som barn og ung.

7 gode råd om børn og tænder
1
Hjælp dit barn med tandbørstningen, indtil barnet er 10 år. Først her er barnets motorik udviklet nok til, at barnet kan klare tandbørstningen selv

2
Hjælp dit barn med at holde rent mellem tænderne med de hjælpemidler, som tandlægen har anbefalet

3
Hold igen med at give dit barn mellemmåltider med sukkerholdige fødevarer som fx slik,tørret frugt, kiks og myslibarer

4
Hold igen med at give dit barn søde og syrlige læskedrikke (også light produkter). Sukker i læskedrikke kan give huller i tænderne, mens syren kan give syreskader

5
Hjælp dit barn til at fastholde de gode vaner med at børste tænder grundigt med fluortandpasta to gange om dagen

6
Sørg for at dit barn får tjekket tænderne så ofte, som tandlægen vurderer det er nødvendigt.

7
Hjælp om nødvendigt din teenager, der skal skifte fra børne- og ungdomstandplejen til voksentandplejen, med at finde en privatpraktiserende tandlæge.

Udgivet i Uncategorized.