Lider du af mundtørhed? – Lægemidler der giver spytkirteldysfunktion

Få en overskuelig og printbar oversigt over lægemidler, der påvirker spytkirtelfunktionen og kan give mundtørhed

tandlæge - kolding
Selv om medicininduceret mundtørhed er et stigende problem, har der ikke eksisteret en evidensbaseret liste over lægemidler, der påvirker spytkirtelfunktionen og kan give mundtørhed. Det har et internationalt forskerhold nu ændret på.

Forskerne har gennemgået en lang række videnskabelige artikler om lægemidler, der påvirker spyt, og lavet en liste over de lægemidler, der giver spytkirteldysfunktion. Deres resultater er beskrevet i artiklen Medicin-induceret spytkirteldysfunktion og subjektiv sialoré: Et systematisk review sponsoreret af the World Workshop on Oral Medicine VI, som Tandlægebladet bragte i nr. 10.

Tandlægebladet har nu samlet lægemidlerne i en nem og overskuelig liste, som er printvenlig. Du kan se listen over lægemidler, der giver spytkirteldysfunktion her

Anne Marie Lynge Pedersen, lektor og institutleder på Tandlægeskolen i København, er en del af det internationale forskerhold bag artiklen, og hun håber, at tandlæger vil få gavn af oversigten.

– Jeg håber, at listen kan være vejledende for såvel tandlæger, læger som patienter, således at vi kan forebygge nogle af de tandproblemer, der opstår på grund af medicin, for vi ser desværre et stigende problem, fortæller Anne Marie Lynge Pedersen.

Undersøgelsen viser, at der er høj grad af evidens for, at især præparater der tages mod fx psykiske lidelser, nerve- og hjertekarsygdomme, luftvejslidelser og lidelse i fordøjelsessystemet har udtalt mundtørhed som bivirkning. Og det er også nogle af de lægemidler, der bliver ordineret flest af. Ifølge Anne Marie Lynge Pedersen tager mere end halvdelen af alle danskere over 65 år alene medicin for hjertekarsygdomme, og det er ikke unormalt, at en patient med fx en hjertekarsygdom eller type 2 diabetes tager fem forskellige præparater om dagen.

Posted in Uncategorized.

6 Comments

 1. Today, when people do not have time for it to do exercise and because of machinery support, alert and repair
  off body’s needed, so that each a part of our own bodies works well.
  From the simple plastic or wooden constructions that small
  children can ride on, to get or push toys that toddlers would enjoy to ride on, to
  motor-driven riders and miniaturized versions of
  popular car brands and makes which might be favored by young kids, ride-on toys would always be a
  a part of any child’s playtime menagerie. Her chiropractor performed low amplitude, high velocity manipulation over the 3 spinal locations and
  almost 1.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.